بعضي از علوم هستند كه براي بعضي ديگر از علوم جنبه مقدمهاي دارند به اين معني كه براي فهم آن يا علم ديگر بايد اين مقدمه را طي كرد تا بتوان آن علم را طي كرد، از جمله علوم مقدمي علوم قرآن است كه براي درك و فهم قرآن مجيد آموختن آن ضروري و لازم است. پس بنابراين علوم قرآن عبارت است از مجموعه علومي كه براي فهميدن و شناخت هرچه بيشتر و دقيق تر قرآن ،آموختن آن لازم است. لذا براي هر مفسر و محقق قرآني شناخت اين علوم لازم است، ما دربحثهاي آينده به بعضي از علوم قرآن اشاره ميكنيم. برخي از اين علوم قرآن عبارتند از:تاريخ قرآن، وحي و نزول قرآن، اعجاز قرآن، محکم و متشابه،عدم تحريف قرآن، تدوين قرآن، نص قرآن، ، اسامي و اوصاف قرآن، آيات و سورهها، فهم و تفسير قرآن، قرائات، ترجمه قرآن، تلاوت قرآن و ... .
هر کس از مرد و زن کار نیکی به شرط ایمان به خدا به جای آرد ما او را به زندگانی خوش و با سعادت زنده ی ابد می گردانیم و اجری بسیار بهتر از عمل نیکی که کرده به او عطا می کنیم ( سوره مبارکه نحل آیه شریفه 97 )
یا مقلب القلوب و الابصار یا مدبرالیل و النهار یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال
با رسیدن بهار، طبیعت ردای سبز بر تن می کند و انسان ها را به مهرورزی، گره گشایی و هم گرایی فرا می خواند. بهار، پیام آور تعادل است و اینکه در سایه تعادل، زندگی زیبا می شود.
با دیدن بهار، رحمت و محبت خداوند را به یاد می آوریم. بیاد می آوریم چشمه مهر خداوند همواره سرازیر است و اگر ما او و نشانه هایش را فراموش کنیم، او بادگرگونی فصل ها جلوه گری می کند تا شاید دلی به یاد او افتد و چشمی از خواب غفلت بیدارشود.
1ـ امام باقر، (ع)، ميفرمايد: «پيامبر اكرم وقتي اين آيه را خواند: وَ آخَرِينَ مِنْهُمْ لَمَّا يَلْحَقُوا بِهِمْ وَ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ؛[1] و نيز قوم ديگري را چون به عرب (در اسلام) ملحق شدند، هدايت فرمايد كه او خداي مقتدر و همة كارش به حكمت و مصلحت است. شخصي پرسيد: اين افراد كيستند؟ جناب سلمان فارسي، در حضور حضرت رسول نشسته بود، پيامبر اكرم دست خود را بر شانة سلمان گذاشته و فرمود: اگر ايمان در ستارة ثريا باشد، مرداني از طايفة همين سلمان، به آن نايل ميشوند»[2]. يعني اگر ايمان در دورترين و سختترين نقاط عالم باشد، عدهاي از ايرانيان به آن نايل خواهند شد.